Views: 23
Pireler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Pireler Hakkında ( İlginizi çekebilecek diğer makale yazılarına göz atın. )
Yetişkin pireler genelde sıcakkanlı memelilerin kanıyla beslenirler ve tüm kedi ve köpeklerin baş düşmanıdır. Türkiye’deki en yaygın pire türü kedi piresidir. İsmine rağmen, kedi piresi hem köpekleri hem de kedileri istila eden birincil piredir. Genellikle evcil hayvanları etkiledikleri için pireler aynı zamanda evcil hayvan sahiplerinin belasıdır.
Yaşam Döngüleri
Pireler metamorfoz sırasında dört yaşam evresinden geçer : yumurta, larva, pupa ve yetişkin. Dişi pirelerin yumurtalarının gelişmesi için kan yemeklerine ihtiyacı vardır. Dişi pire, bir evcil hayvana, evcil hayvanın yatağına veya yerdeki çatlaklara günde 25 ila 40 yumurta bırakır. Bir evcil hayvanın üzerine bırakılan yumurtalar yere düşer ve yaklaşık bir hafta içinde çatlar. Yumurtadan erişkinliğe kadar tam yaşam döngüsü 21 ila 28 gün sürer. Pireler genellikle iki ila üç ay yaşarlar.
Yetişme Ortamları
Evcil hayvanlarınızın takıldığı ve uyuduğu alanlarda – evcil hayvan yatakları, halılar, döşemeli mobilyalar ve evcil hayvanınız sizinle paylaşıyorsa yatak takımlarınız – pire larvaları ve pupalar bulacaksınız. Aynı şekilde, evcil hayvanlarınızın takıldığı ve uyuduğu yerlerde de tipik olarak dışarıda pireler bulacaksınız. Bunları ayrıca çalıların altındaki nemli, gölgeli toprakta da bulacaksınız.
Davranışları
Pireler günde 10 ila 15 kan öğünü yerler. Yetişkin pireler genellikle bir kedi veya köpek üzerinde yaşar ve beslenir. Ancak hayvanlar birlikte oynadığında veya uyuduğunda bir evcil hayvandan diğerine geçebilirler. Kedi pireleri ayrıca köpek tenyalarının ev sahiplerinden biridir.
Pireler hakkında ( Pire Isırığı )
Pireler genellikle köpekleri ve kedileri ısırsa da insanları da ısırırlar. Kedi pire ısırıkları insanlar için çok can sıkıcıdır. Pire tükürüğündeki kimyasallar, kaşıntıya neden olan bir bağışıklık tepkisini tetikler. İnsan pire ısırıkları genellikle ayak bileklerinde ve baldırlarda görülür. Köpekler ve kediler, insanlardan daha şiddetli bir bağışıklık tepkisi yaşayabilir. Evcil hayvanlar üzerindeki pire ısırıkları, tahriş ve şiddetli kaşıntı ile karakterize, pire ısırığı alerjisi adı verilen alerjik bir reaksiyona neden olabilir. Evcil hayvanınız bir pire alerjisi yaşarsa, veterinerinize danışın.
Pireler genellikle hayvanlardan insanlara geçmez. Aç bir yetişkin pire kozasından çıkıp oradan geçen bir kişiye atladığında insanlar kedi pireleri tarafından ısırılır. Sivrisinekler ve diğer kan emici böcekler gibi pireler de sıcakkanlı memeliler nefes aldığında karbondioksite tepki verir.
Evimi pirelerden nasıl koruyabilirim?
Birkaç hafta boyunca her gün evcil hayvan yataklarını, halıları, zeminleri ve döşemeli mobilyaları vakumlayın. Pirelerin tırmanamaması için her temizlikten sonra elektrikli süpürge torbasını atın.
Bunlardan korunmanın en kolay yolu, profesyonel böcek ilaçlama hizmeti veren kurumlardan yardım almak olacaktır. Haşere ile mücadelesini Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla gerçekleştiren firmamızdan güvenle destek alabilirsiniz.
Sağlığınızı korumak, böceklerden kurtulmak için bizi arayın.
Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edebilirsiniz.